Eén van de meest voorkomende wagenproblemen tijdens de herfst en winter is een (bijna) lege autobatterij

Eén van de meest voorkomende wagenproblemen tijdens de herfst en winter is een (bijna) lege autobatterij

De auto zelf met startkabels proberen starten is niet altijd de beste oplossing, u kan de gevoelige elektronica van uw wagen ermee beschadigen! De veiligste oplossing is uw garagist raadplegen, maar beter is natuurlijk het probleem preventief vermijden. 

De problemen met het starten zijn nochtans makkelijk te verklaren: vriestemperaturen kunnen het vermogen van een accu doen afnemen met 50% of meer. Bovendien biedt de mechaniek van uw motor een veel grotere weerstand bij het starten na een koude nacht. 

De oplossing is tegenwoordig minder vanzelfsprekend dan vroeger. Toen kon u in alle veiligheid meteen naar uw startkabels grijpen. Maar tegenwoordig zit er in een wagen veel gevoelige elektronica die u door het gebruik van startkabels kan beschadigen. Wagens kunnen vandaag de dag voor 40% uit elektronische componenten bestaan. En al die onderdelen zijn rechtstreeks afhankelijk van de staat van uw batterij!

Een autobatterij levert niet alleen elektrische energie

Een autobatterij verdeelt die stroom over de verschillende auto-onderdelen en absorbeert zo mogelijke spanningspieken. Op die manier zorgt de batterij ervoor dat de elektronica in uw wagen geen schade kan lijden door spanningspieken. Kortom, uw batterij is veel meer dan een eenvoudige starthulp. Het veiligste bij startproblemen is daarom om een dienst pechverhelping of uw garagist te contacteren. 

Maar om al die praktische problemen en rompslomp te vermijden, zorgt u er beter voor dat uw batterij niet uitgeput raakt. Korte autoritjes putten uw batterij enkel uit, een batterij raakt pas opgeladen na een rit van 20 à 40 km, het liefst op een autosnelweg. 

Maar waarom zou u een risico op startproblemen nemen? Een snelle check-up van uw batterij kan voorspellen of uw batterij last zal ondervinden bij lage vriestemperaturen. Bij Midas kan u altijd terecht om preventief je batterij te laten controleren.