Waarom is een onderhoud nodig?

Waarom is een onderhoud nodig?

Een aircosysteem werkt met een mengsel van koelmiddel en olie. Het eerste zorgt voor de koeling van uw wagen, het tweede smeert de aircompressor. Omdat uw airco elk jaar zo’n tien procent van zijn koudemiddel verliest, neemt de werking geleidelijk af. Het maakt dus niet uit of u de airconditioning veel of weinig gebruikt. Om schade aan de compressor te voorkomen moeten het koelmiddel en de olie regelmatig met de juiste hoeveelheid worden aangevuld.

Een airco verliest elk jaar 10% van zijn koelmiddel, waardoor de werking afneemt.

Waaruit bestaat een airco-onderhoud?

Bij Midas voeren we een airco-onderhoud uit in drie stappen.

Stap 1: Controle en werking

Allereest controleren we de werking van de installatie. Dit gebeurt aan de hand van een temperatuurmeting van de uitstromende lucht uit de ventilatorroosters in het interieur. Indien ok, voeren we een visuele controle uit van alle essentiële onderdelen. We controleren eerst de filters: de pollenfilter en de droogfilter. Verder voeren we een snelle meting uit op zowel lage en hoge drukzijde van het circuit - dit levert ons een indicatie op van de hoeveelheid koelmiddel in het circuit. Eenmaal dit achter de rug, dan volgt er nog een diagnose van de werking van alle airco-elementen.

Stap 2: Leeghalen en vervangen van het koelmiddel en de olie

Nu komt ons aircovultoestel in werking. Dit toestel haalt zowel het koelmiddel als de olie uit het aircocircuit. Uit voorzorg voor het milieu gaan we hierbij uiterst secuur te werk, zorgen we hierbij dat er geen koelmiddel vrij komt in de openlucht. Na deze fase laten we het toestel uw aircocircuit vacuüm trekken. Zo gaan we na of er lekken zijn. Als dat lukt, is er geen probleem. Lukt dat niet, dan sporen we het probleem op. Vinden we geen lekken, dan vullen we na deze controle uw aircosysteem opnieuw met de correcte hoeveelheid olie en koudemiddel.

Stap 3: Ontsmetting en geurverwijdering

Om een neutrale geur in uw wagen te garanderen of om onaangename geurtjes uit uw wagen te verwijderen, brengen we eerst een desinfecterend middel aan op uw aircoverdamper. Dit doen we met een sonde via het luchtaanvoerkanaal. Voor het interieur hebben we een specifiek desinfecterend middel. Hiervoor maken we gebruik van de interieurventilator van het voertuig zelf, die het middel gedurende een welbepaalde tijd doorheen de luchtkanalen laat circuleren.

Hoeveel kost een onderhoud?

Bij Midas werken we met drie verschillende tarieven. Een Air Clean – met ontsmetten en ontgeuren van het luchtcircuit– kost bij ons € 35. Voor een Airco Bijvulling – nazicht op 7 punten, verversen van het koelmiddel en bijvullen van olie in het circuit – betaalt u € 89. En voor een Airco Onderhoud – stap 1,2 en 3 – vragen we € 115 euro.

Blijkt tijdens het onderhoud dat een van de filters of een airco-onderdeel niet meer goed functioneert, beslist u zelf of u dit laat vervangen. Dankzij onze heldere en voordelige tarieven zijn er nooit verrassingen achteraf. Lees hier meer over onze drie frisse aircoforfaits.