TWI of ook ‘slijtage-indicator’

TWI of ook ‘slijtage-indicator’

TWI staat voor Tread Wear Indicator: een subtiele rubberen verhoging in de groeven van de band. Meestal in de vorm van een driehoekje, een rubberen bobbeltje of een ander figuurtje met de letters TWI erbij. Aan het reliëf van deze indicatoren ziet uw Midas-garagist hoe erg het gesteld is met uw banden.

Wat zegt de wet?

Krijgt u controle van de ‘bandenpolitie’, weet dan dat de wettelijke minimale profieldiepte 1,6 mm is. Het advies van Midas? Rij veilig, en laat uw zomerbanden vervangen als de profieldiepte 2 mm bedraagt. Winterbanden laat u het best vervangen als de profieldiepte minder is dan 4 mm.

Soorten slijtage

1. Ongelijke slijtage
Bij eenzijdige slijtage is de profieldiepte aan de ene zijde van de band groter dan aan de andere zijde.
Midas’ advies: Laat de uitlijning van uw banden controleren.

2. Slijtage in het midden 
Als de profieldiepte in het midden sterk verminderd is, maar aan de zijkanten nog diep genoeg, duidt dat op een te hoge bandenspanning.
Midas’ advies: Laat de bandenspanning ook regelmatig controleren en uw banden op de juiste velgen monteren.

3. Slijtage op beide schouders van de band
Als de profieldiepte in het midden nog optimaal is, maar de groeven aan de zijkant minder diep zijn geworden, duidt dat op een te lage bandenspanning.
Midas’ advies: Eén oplossing: zorg voor de juiste bandenspanning en vermijd overbelasting.

4. Sporingsslijtage 
Bij deze vorm van slijtage is de band schuin afgesleten over de hele breedte van het loopvlak, en dikwijls ontstaan er scherpe randen. Wanneer u met uw hand over de breedte van het loopvlak wrijft, voelt de ene richting glad aan en de andere ruw.
Midas’ advies: Laat de uitlijning of sporing controleren bij uw vertrouwde Midas-garage.

Een correct uitgelijnde auto rijdt meer ontspannen én is zuiniger.

Beter voorkomen dan genezen! Laat uw banden uitlijnen.

Last van abnormale of vroegtijdige bandenslijtage? Het uitlijnen van uw auto kan dat verhelpen. Met speciale apparatuur kijkt uw garagist naar de stand van de wielen. En bij een afwijking van de wielstanden, stelt hij de wielstanden beter af. Na het uitlijnen van de auto staan de wielen van de auto weer conform de technische gegevens van de wagenconstructeur. En uw auto rijdt ook meer ontspannen. Bovendien bespaart u op uw brandstofkosten. 

Wanneer? Is de slijtage aan uw banden buitensporig of onregelmatig? Trekt de auto naar links of naar rechts, trilt of schudt het stuur of staat het niet recht wanneer u rechtdoor rijdt? Dan moeten uw wielen uitgelijnd worden. Een afwijking van een paar millimeter kan uw veiligheid immers al in het gedrang brengen. 
Midas’ advies: We raden u aan om jaarlijks of na elke 20.000 kilometer de wielen te laten uitlijnen. Raakt u onzacht de stoeprand of bent u door een diepe kuil gereden? Laat dan even de auto controleren door een Midas-garagist.