1. 1. Winterbanden monteert u best als het kwik onder 7 °C daalt.
  Waar

  Klopt als een bus!Onder de 7°C wordt het rubber van de zomerband hard en verliest de band zijn gripeigenschappen. Op dat moment is het tijd voor winterbanden.

 2. 2. Als het niet sneeuwt, hebt u geen winterbanden nodig.
  Niet waar

  Oeps! Winterbanden worden soms ten onrechte 'sneeuwbanden' genoemd. Maar ook op koude regendagen zijn winterbanden effectief. Ze zorgen voor meer grip op een nat of glad wegdek.

 3. 3. Op een nat wegdek stopt een voertuig sneller met winterbanden.
  Waar

  De grootste troef van winterbanden! Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersoort. Ze hebben lamellen die zich optimaal aan de weg hechten, en een diepgegroefd profiel dat regenwater, modder en sneeuw sneller afvoert. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat ze sneller stoppen op een nat wegdek.

 4. 4. Winterbanden zijn sowieso duur.
  Niet waar

  De prijzen van winterbanden zijn ongeveer gelijk aan die van zomerbanden. Bovendien kunnen uw zomerbanden een winterslaapje doen, waardoor ze minder snel verslijten en u er meer kilometers mee kunt afleggen. Aan het eind van de rekening bent u goedkoper af wanneer u uw zomerbanden afwisselt met winterbanden.

 5. 5. Winterbanden zijn alleen monteerbaar op lelijke, stalen velgen.
  Niet waar

  Goed nieuws: de nieuwe generatie winterbanden kan ook op lichtmetalen velgen gemonteerd worden. Het is trouwens aan te raden een aparte set velgen aan te kopen bij uw winterbanden, dan hoeft u die niet telkens te demonteren.

 6. 6. In sommige landen zijn winterbanden verplicht.
  Waar

  Juist! In Oostenrijk, Luxemburg en nog heel wat andere landen zijn winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden. In België zijn ze ten stelligste aangeraden bij een temperatuur onder de 7 °C. Checken of het land van uw bestemming winterbanden verplicht? Controleer het op de VAB-website.

 7. 7. Winterbanden verslijten sneller.
  Niet waar

  Bij koude temperaturen slijten winterbanden net minder snel dan zomerbanden! Het is wel aan te raden om in de zomer over te schakelen naar zomerbanden, aangezien winterbanden dan wél meer gaan verslijten.

 8. 8. Winterbanden maken meer lawaai.
  Niet waar

  Dat was 10 jaar geleden wel het geval. Maar door nieuwe technologieën zijn ze nu zelfs stiller dan zomerbanden.

 9. 9. Rij nooit rond met maar 2 winterbanden!
  Waar

  2 winterbanden monteren in plaats van 4 is ronduit gevaarlijk. Want 2 sets verschillende banden met verschillende eigenschappen op 1 auto leveren onvoorspelbaar rijgedrag op.

 10. 10. U kiest beter voor winterbanden dan voor all seasons-banden.
  Waar

  Klopt. All seasons-banden kan u het hele jaar door gebruiken. Dat is uiteraard heel praktisch, maar ze scoren in tests doorgaans minder dan echte winterbanden.

  Winterbanden zijn momenteel de beste optie voor uw auto. Daar bestaat geen twijfel meer over. Ook overtuigd? Vraag advies aan een Midas-garagist in uw buurt. Hij weet welke winterband het best past bij uw auto en uw budget.