Het Europese bandenlabel is verplicht sinds november 2012.

Het Europese bandenlabel is verplicht sinds november 2012.

De rolweerstand heeft een directe invloed op het verbruik en dus op de CO2-uitstoot van uw wagen. Daarom is dit criterium erg belangrijk op ecologisch gebied, maar ook om uw brandstofuitgaven te beperken. Zo verbruikt bijvoorbeeld een  auto met klasse C-banden 1 liter meer brandstof per 1000 kilometer dan een auto met banden van klasse B.

Wat is rolweerstand?

De rolweerstand heeft een directe invloed op het brandstofverbruik en dus op de CO2-uitstoot van uw wagen. Daarom is dit criterium erg belangrijk op ecologisch gebied, maar ook om uw brandstofuitgaven te beperken. Zo verbruikt bijvoorbeeld een  auto met klasse C-banden 1 liter meer brandstof per 1000 kilometer dan een auto met banden van klasse B.

Als kenmerk om de veiligheid van een band te testen, is gekozen voor de remweg op nat wegdek

Wat is grip op nat wegdek?

Dit criterium staat volledig in het teken van veiligheid. Hiervoor werden alle banden getest op basis van hun remprestaties op een nat wegdek. De quotering gaat van A tot G, waarbij een band van categorie A een kortere remafstand heeft op een nat wegdek dan een band van categorie F. Zo is de afstand die een auto met type-B uitgeruste banden nodig heeft om tot stilstand te komen als hij 80 km/u rijdt 3 meter langer dan een type-A band.

Wat is rolgeluid?

Het meeste lawaai van een doorsnee voertuig dat op snelheid is, is afkomstig van de banden. Daarom loont het ook de moeite om rekening te houden met het rolgeluid bij de aankoop van nieuwe banden. Het aantal decibels heeft een impact op het milieu, maar ook op het geluidscomfort van een voertuig.

Hou ook rekening met andere factoren

Zijn deze drie criteria dan de enige zaken waarmee u moet rekening houden? Allerminst: het label vertelt nog niet eens de helft over de prestaties van de band. Zo moet u bijvoorbeeld ook rekening houden met de prijs en duurzaamheid van de band. Of met het soort trajecten dat u gewoonlijk doet. De verschillende fabrikanten leggen namelijk hun accenten op verschillende eigenschappen voor verschillende banden.

Bent u dus niet helemaal zeker van een band? Vraag dan zeker naar advies aan uw Midas-garagist. 
Vind een Midas-garage in uw buurt.