Controleer de profieldiepte van uw banden

Controleer de profieldiepte van uw banden

Op natte, gladde wegen, bedekt met modder, bladeren of sneeuw is het uiterst gevaarlijk rijden. Goede banden zijn hier extra van belang voor uw veiligheid. De  minimaal wettelijk verplichte profieldiepte van 1,6 mm moet u dus in alle geval respecteren! Maar het is verstandiger om uw banden al eerder te vervangen. Vraag uw Midas garagist om raad in geval van twijfel.

Zelfs banden met de correcte profieldiepte kunnen aan vervanging toe zijn: de rubbersamenstelling van uw band kan immers verouderen. Ook al lijkt uw band nog perfect, het rubber kan na verloop van tijd zijn veiligheidseigenschappen verliezen.

Let op uw snelheid

De snelheid die uw banden aankunnen is ook afhankelijk van diverse factoren. Bij warme, zomerse temperaturen kunnen uw banden moeilijker hoge snelheden aan. Zeker wanneer uw wagen zwaar geladen is, wat in de zomervakantie zeker het geval kan zijn, is het extra belangrijk om de voorgeschreven maximum snelheid niet te overschrijden. Voor de volledigheid: winterbanden kunnen de in ons land maximaal toegelaten snelheden aan.

Monteer tijdig winterbanden

Monteer tijdig winterbanden

Bij temperaturen onder de 7°C zijn winterbanden aangewezen om uw veiligheid te garanderen. De benaming winterbanden is dus een beetje misleidend, want ze zijn geschikt om mee te rijden bij koud lente- en herfstweer, dus ongeveer tussen oktober en april. 
Winterbanden hebben een speciale rubbersamenstelling waardoor ze bij koude temperaturen soepeler blijven. Ze hebben een aangepast loopvlak met brede overlangse groeven en ruim bemeten diagonaalgroeven waardoor ze efficiënt water en sneeuw afvoeren. Hun loopvlak is in een stevig blokprofiel verdeeld. In die blokken zitten kleine dunne nerven verwerkt die een soort zuigeffect teweegbrengen. Dit alles zorgt voor een betere grip op de weg, een kortere remafstand en een betere wegligging bij temperaturen onder 7°C.