Controle

Controle

Controle van de staat van de batterij is een eerste vereiste. Dit geldt ook voor de zogenaamde onderhoudsvrije batterijen. De batterij moet droog en proper zijn en ze moet goed vast staan. Verder kunnen de aansluitklemmen oxideren, waardoor de prestaties van de batterij afnemen. Zowel bij belasting als bij het opladen. Uw Midas garagist zal deze elektrische check-up graag voor u uitvoeren.

Tips voor een koude start

Bedenk in de winter dat de motor soms even moet voorgloeien en start de wagen voordat u de lichten ontsteekt. Moderne motorolie blijft dunner bij lagere temperaturen, waardoor de koude motor gemakkelijker ronddraait en minder energie vraagt van de batterij. Rijd na het starten rustig totdat de motor warm is. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk.

Door ondeskundig aansluiten van startkabels kan schade aan de elektronica ontstaan.

Noodhulp met startkabels

Als uw batterij het laat afweten, kunt u voor starthulp het beste om professionele bijstand vragen. Doet u het toch zelf (of heeft u geen andere keuze) gebruik dan startkabels met een dikke koperen kern, zeker voor dieselmotoren. (Tip: bij te dunne kabels gewoon 2 sets tegelijkertijd gebruiken.) Laat de motor van de helpende auto draaien. Start de wagen met de lege batterij en BELANGRIJK! Zet de grootlichten en achterruitverwarming van de gestarte wagen aan voordat u de kabels verwijdert om beschadiging van de elektronica te voorkomen. Daarna moet u minstens een halfuur rijden om de batterij weer voldoende op te laden.

Voorkom andere elektrische problemen

Buiten de batterij kunnen er nog diverse andere oorzaken zijn van elektrische storingen in uw wagen. Bijvoorbeeld de riem waarmee de motor de alternator aandrijft om de stroom op te wekken die nodig is voor de vele elektrische aggregaten zoals bv. airco en stuurbekrachtiging. Laat de spanning van de riem regelmatig nakijken, zodat deze niet kan doorslippen of breken bij een koude start. Vocht in de ontsteking (bij benzinewagens) en defecte bedradingen zijn andere veel voorkomende storingen. 

Vraag uw Midas garagist daarom elk jaar om een analyse van het volledige elektrische systeem van uw wagen. Liefst voordat de echte winterkou begint.