Luxemburg

Luxemburg

Snelheid

Op autosnelwegen geldt een snelheidsbeperking van 130 km/u in normale omstandigheden en 110 km/u bij regenweer. Op andere wegen geldt doorgaans een maximumgrens van 90 km/u.

Veiligheid

Een reflecterend veiligheidsvestje is verplicht aan boord van elk motorvoertuig. In principe moet iedereen die buiten de bebouwde kom ’s nachts of bij slechte zichtbaarheid langs de weg staat of wandelt, zo’n vestje dragen

Op wegen met een sterke helling moeten voertuigen die afdalen voorrang verlenen aan voertuigen die klimmen. Indien nodig moet het voertuig dat het makkelijkst kan manoeuvreren, achteruit rijden.

De maximaal toegelaten alcoholconcentratie voor gewone autobestuurders bedraagt 0,5 promille.

Winterbanden

Winterbanden zijn verplicht bij winterse weersomstandigheden. Het niet naleven van deze regel wordt bij politiecontrole beboet. Sneeuwkettingen zijn toegelaten, maar niet verplicht.

  

Frankrijk

Frankrijk

Snelheid

Op autosnelwegen geldt een snelheidsbeperking van 130 km/u in normale omstandigheden. Bij regen of andere neerslag geldt een snelheidsbeperking van 110 km/u op de gewone autosnelwegen en 100 km/u op bepaalde delen van autosnelwegen of op wegen met 2X2 rijstroken met een middenberm. Op de andere wegen mag je bij neerslag 80 km/u rijden waar je gewoonlijk 90 km/u mag rijden. Als het mistig is, mag je in Frankrijk maximum 50 km/u rijden, ook op de snelwegen.

Veiligheid

  • Op wegen met een sterke helling of in heuvels en bergen, moeten voertuigen die afdalen indien nodig stoppen om voertuigen die stijgen door te laten.
  • De Franse wet verplicht het bezit van een reflecterend vestje in de wagen, dat binnen handbereik van de bestuurder dient te liggen.
  • Bij autopech mag je een andere wagen niet slepen op de autosnelweg. De assistentie door een professionele takeldienst is verplicht.
  • De maximaal toegelaten alcoholconcentratie bedraagt 0,5 promille.
  • Het is verplicht een alcoholtester in je auto te hebben. Je wordt bij politiecontrole niet beboet als je er geen bij je hebt, maar wordt wel verplicht alsnog zo’n tester aan te kopen (vaak tegen een hogere prijs).
  • Radarmelders of verklikkers (zowel de toestellen als de mobiele apps) zijn verboden als ze de exacte locatie doorgeven waar snelheidsradars zijn opgesteld.
  • In de wagen handsfree bellen met oortjes is verboden en wordt bij controle beboet.

Winterbanden

Let op verkeersborden die het verplichte gebruik van winterbanden aangeven.

Je banden moeten afgestemd zijn op de wegomstandigheden. Let vooral op de verkeersborden die het verplichte gebruik van winterbanden aangeven. Als je bij winterse omstandigheden geen winterbanden gebruikt, riskeer je een boete van € 135. Na ontvangst van een boete mag je bovendien niet verder rijden, tot de banden van je wagen aangepast zijn.

Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden op wegen waar effectief sneeuw ligt. Op besneeuwde bergpassen is het gebruik van kettingen verplicht. Dat wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting). Ook aanhangwagens moeten dan met sneeuwkettingen uitgerust worden. De maximumsnelheid als je met sneeuwkettingen rijdt is 50 km/u.

  

Duitsland

Duitsland

Snelheid

Voor personenwagens geldt op autosnelwegen met gescheiden rijbanen een aanbevolen maximumsnelheid, van 130 km/u. Op andere wegen geldt een absolute maximumsnelheid van 100 km/u.

Veiligheid

File door ongeval? Creëer in het midden van de rijweg een ‘reddingsgang’ voor de hulpdiensten, door uiterst links of rechts te rijden. Op wegen met meer dan twee rijstroken moet die ruimte gemaakt worden tussen de rijstrook uiterst links en de rijstrook die er rechts van ligt.

Toepassingen die informatie geven over de locaties van snelheidsradars, zoals bepaalde GPS-toestellen of smartphone applicaties, moeten buiten werking gesteld worden.

De maximaal toegelaten alcoholconcentratie bedraagt 0,5 promille. Opgelet: voor bestuurders jonger dan 21 of voor chauffeurs die nog geen 2 jaar in bezit zijn van hun rijbewijs, ligt de grens op 0 promille.

Het bezit van een reflecterend vestje binnen handbereik van de bestuurder is verplicht.

Het kleven van een ecovignet is in sommige steden in Duitsland wettelijk verplicht.

In sommige steden is het kleven van een ecovignet (Duits: Umweltplakette) wettelijk verplicht. De volledige lijst van steden en zones vind je hier.

Het ruitensproeierreservoir moet voldoende gevuld zijn met vorstbestendige sproeiervloeistof. Ook de ruiten moeten proper zijn, zodat het zicht niet belemmerd wordt.

Winterbanden

Zowel banden met M+S of TMP label en all seasonsbanden zijn als winterbanden in orde voor de Duitse wetgeving.

Er geldt in Duitsland geen algemene plicht om personenwagens van winterbanden te voorzien. Het is trouwens een fabeltje dat de Duitse politiediensten geparkeerde voertuigen zouden controleren op winterbanden. De banden van je auto moeten echter wel aangepast zijn aan winterse weersomstandigheden: ijzel, gladheid door sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs- of rijmvorming. De minimale profieldiepte is vastgesteld op 1,6 mm voor gewone banden en 4 mm voor winterbanden.

In Duitsland is er geen algemene plicht om personenwagens van winterbanden te voorzien.

Wie zich niet houdt aan deze voorschriften, riskeert een boete bij controle. Zo zal een bestuurder rekening moeten houden met een boete van € 60 indien hij zich in winterse omstandigheden toch in het verkeer begeeft met onaangepaste banden (zelfs € 80 als hij hierdoor het verkeer belemmert).

Als een chauffeur van een in Duitsland ingeschreven voertuig in een ongeval betrokken raakt ten gevolge van onaangepaste banden, riskeert hij een verminderde dekking door de verzekering. Als er een oorzakelijk verband aangetoond kan worden, kan de verzekeraar dit inroepen als grove nalatigheid. Voor buitenlandse bestuurders heeft dit normaal geen gevolgen en zal de verzekeraar tussenkomst verlenen, zelfs bij een ongeval in fout. Lees er zekerheidshalve altijd even de polisvoorwaarden van de burgerlijk aansprakelijkheid op na.