Is uw auto in orde?

Is uw auto in orde?

Maak niet alleen de boekentassen, maar ook uw auto klaar voor de septemberdrukte. Gouden regel nummer één: zorg ook voor een goed onderhouden wagen. Want banden, remmen, ruitenwissers, ... krijgen het nu weer nét iets harder te verduren. Maak dus tijdig uw huiswerk en laat uw auto nakijken! Gelukkig hoeft een check-up tijdens de laatste vakantiedagen écht niet veel te kosten.

Zitjes, gordels en airbags

Kinderen jonger dan 18 jaar die kleiner zijn dan 1,35 m moeten in België in een geschikt baby- of kinderzitje worden vervoerd. Vanaf 1,35 meter is een kinderzitje of verhogingskussen (al dan niet met ruggensteun) niet meer verplicht. De Belgische wetgeving laat toe dat kinderen vanaf 1,35 m met de gewone veiligheidsgordel worden vastgeklikt. Deze regels gelden zowel voor- als achterin, maar de zitplaatsen achterin blijven altijd veiliger. Wilt u meer weten over veilig autorijden met kinderen? Download dan de informatiebrochure van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

Veilig in- en uitstappen

Brengt u uw kinderen met de wagen naar school? Laat ze dan altijd in- en uitstappen aan de kant van het trottoir. Is het aan de schoolpoort te druk om te parkeren, rij dan liever een beetje verder in plaats van in een dubbele rij te gaan staan. Zo kunnen uw kinderen veilig uitstappen én leren ze meteen dat de kortste weg niet noodzakelijk de veiligste is.

Matig uw snelheid in de buurt van scholen

Let op voetgangers en fietsers

Verkeersregels of niet: kinderen blijven kinderen. Ze kunnen dus wel eens onvoorspelbaar uit de hoek komen als ze te voet of met de fiets onderweg zijn. Matig daarom uw snelheid in de buurt van scholen en rijd extra alert. En vooral: zorg dat u altijd tijdig kunt stoppen. Laat minstens één keer per jaar uw remmen controleren en kies voor banden met een stevige grip bij droog én bij regenweer.

Ontspannen rijden is veilig rijden

Iedereen is wel eens gehaast. De beste manier om stress in het verkeer te vermijden, is om uw rit ontspannen te houden. Vertrek indien mogelijk wat vroeger, zodat u zich niet hoeft te haasten. Zorg ook voor een helder zicht door ruiten en in spiegels. Perfect werkende ruitenwissers maken het rijden een stuk comfortabeler. Ze helpen om verrassingen te vermijden: uw beste garantie op een veilige rit.