Tolwegen in Europa

Tolwegen in Europa

Er zijn tolwegen in heel wat Europese landen: Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Polen, Portugal, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Slowakije en Slovenië. In bepaalde landen, zoals Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië, betaalt u met een biljet of een ticket dat u onder uw voorruit legt. Op heel wat sites (Mappy, Touring, Michelin,…) kan u uw reisweg vooraf bepalen en uitprinten. U kan er de tolpunten op uw reisweg zichtbaar maken, en de tolkosten berekenen die u moet voorzien.

Elke uitgave telt

U kan heel wat besparen. Hou uw vakantiebudget in de hand door u zo goed mogelijk voor te bereiden. Hier zijn een paar raadgevingen om uw uitgaven te verlagen:

  • Check-up van de wagen: We kunnen het niet genoeg herhalen. Uw wagen nakijken voor het vertrek kan dure herstellingen voorkomen in een land waar men de taal niet goed meester is. Het garandeert u ook dat u onderweg geen extra route moet afleggen, op zoek naar een garage. Ga dus eerst langs bij Midas voor een onderhoud.
  • Aangepast rijgedrag: Rij rustig en vlot, bewaar een veiligheidsafstand. Keer op keer remmen en weer accelereren, jaagt uw brandstofverbruik de hoogte in. Moet u ergens blijven stilstaan, zet dan de motor af. Een motor die zomaar staat te draaien, verbruikt brandstof en kan minder goed tegen de warmte. Hoe zwaarder uw wagen, hoe hoger het verbruik. Vermijd ook bagage die de aerodynamica van uw wagen vermindert. 
  • Goeie adresjes: Laat u niet vangen in toeristenvallen die buitensporige prijzen aanrekenen omdat ze nu eenmaal langs uw reisroute liggen. Of het nu gaat over eten of logeren onderweg, neem eerst de tijd om online of in een reisgids te zoeken naar de goeie adresjes en ze vooraf te reserveren.
  • Anders reizen: Eten blijft één van de grootste kostenposten op reis. Doe boodschappen bij de kruidenier en maak een picknick klaar, in plaats van belegde broodjes te kopen die u heel wat meer kosten en u misschien toch op uw honger zullen laten.

Vermijd boetes

Informeer naar het verkeersreglement van de landen die u doorkruist. In sommige landen van de Europese Unie moet u altijd met de lichten aan rijden, elders geldt een “zero tolerance” bij rijden onder invloed van alcohol, en dat kan zelfs variëren volgens de leeftijd van de bestuurder. De toegelaten maximum snelheden veranderen ook op de snelwegen: tot 90 km/u in Noorwegen, tot 112 km/u in het Verenigd Koninkrijk. Idem voor de secundaire wegen: maximum snelheid 80 km/u in Zwitserland en Nederland, maar 70 km/u in Zweden! Weet ook dat elk land zijn eigen verkeersborden heeft!