Ondanks de gezondheidscrisis, blijven onze garages OPEN met inachtneming van de gezondheidsvoorschriften.

HET ABC VAN DE EUROPESE BANDENLABELS


Heb je de labelstickers op nieuwe banden al gezien? Je vindt ze terug op alle banden. Deze labels geven je meer informatie over het brandstofverbruik van de band, de veiligheid en het rolgeluid dat erbij hoort. Zo kan je moeiteloos vergelijken.


HET EUROPESE BANDENLABEL IS VERPLICHT SINDS NOVEMBER 2012.


De rolweerstand heeft een directe invloed op het verbruik en dus op de CO2-uitstoot van de wagen. Daarom is dit criterium erg belangrijk op ecologisch gebied, maar ook om de brandstofuitgaven te beperken. Zo verbruikt bijvoorbeeld een auto met klasse C-banden 1 liter meer brandstof per 1000 kilometer dan een auto met banden van klasse B.


WAT IS ROLWEERSTAND?


De rolweerstand heeft een directe invloed op het brandstofverbruik en dus op de CO2-uitstoot van de wagen. Daarom is dit criterium erg belangrijk op ecologisch gebied, maar ook om de brandstofuitgaven te beperken. Zo verbruikt bijvoorbeeld een auto met klasse C-banden 1 liter meer brandstof per 1000 kilometer dan een auto met banden van klasse B.


"Als kenmerk om de veiligheid van een band te testen, is gekozen voor de remweg op nat wegdek"


WAT IS GRIP OP NAT WEGDEK?


Dit criterium staat volledig in het teken van veiligheid. Hiervoor werden alle banden getest op basis van hun remprestaties op een nat wegdek. De quotering gaat van A tot G, waarbij een band van categorie A een kortere remafstand heeft op een nat wegdek dan een band van categorie F. Zo is de afstand die een auto met type-B uitgeruste banden nodig heeft om tot stilstand te komen als hij 80 km/u rijdt 3 meter langer dan een type-A band.


WAT IS ROLGELUID?


Het meeste lawaai van een doorsnee voertuig dat op snelheid is, is afkomstig van de banden. Daarom loont het ook de moeite om rekening te houden met het rolgeluid bij de aankoop van nieuwe banden. Het aantal decibels heeft een impact op het milieu, maar ook op het geluidscomfort van een voertuig.


HOU OOK REKENING MET ANDERE FACTOREN


Zijn deze drie criteria dan de enige zaken waarmee je moet rekening houden? Allerminst: het label vertelt nog niet eens de helft over de prestaties van de band. Zo moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met de prijs en duurzaamheid van de band. Of met het soort trajecten dat je gewoonlijk doet. De verschillende fabrikanten leggen namelijk hun accenten op verschillende eigenschappen voor verschillende banden.


Ben je dus niet helemaal zeker van een band? Vraag dan zeker naar advies aan jouw Midas-garagist. 


Terug naar Prestatie Banden

Terug naar Deskundig advies Banden