De uitnodiging om naar de technische controle te gaan valt ongeveer één maand op voorhand in de bus.

De uitnodiging om naar de technische controle te gaan valt ongeveer één maand op voorhand in de bus.

Wacht niet tot de laatste dag om het voertuig te laten keuren. Weet dat indien het voertuig tijdig wordt aangeboden (min. 2 weken vóór de vervaldatum vermeld op het vorig keuringsbewijs) en wordt afgekeurd, dit voertuig een rood keuringsbewijs met “beperkte geldigheid” zal uitgereikt krijgen dat een herkeuring oplegt binnen de 15 dagen. In het andere geval krijgt het voertuig een rood keuringsbewijs welke “verbod tot het verkeer” zal vermelden. En wie te laat is bij het keuringcentrum, moet een toeslag betalen.

De voorbereiding

Wanneer u zich aanbiedt, zorg er voor dat u alle vereiste documenten bij hebt: uw gelijkvormigheidsattest, inschrijvingsbewijs, groene kaart verzekering en indien het voertuig reeds eerder gekeurd werd, het vorige keuringsbewijs. Als u geen geldig keuringsbewijs in uw wagen hebt, riskeert u een boete. Zorg er op voorhand voor dat uw wagen leeg en proper is, dat er geen zetels neergeklapt zijn en dat de kinderzitjes aanwezig zijn, dat de veiligheidsgordels vastgeklikt zijn, dat de banden voorzien zijn van de juiste bandendruk.

De controle

Tijdens de periodieke autokeuring wordt onderzocht of uw voertuig aan alle wettelijke bepalingen voldoet. 

  • Uw wagen wordt geïdentificeerd: uw nummerplaat en chassisnummer
  • De uitlaatgassen worden getest op schadelijkheid voor het milieu
  • Ook het volledig remsysteem en de staat van uw banden, wielen en assen worden nagekeken
  • Men verifieert of uw zicht optimaal is (door de ruiten, uw spiegels) en al uw lichten correct werken
  • Er wordt ten slotte een controle gedaan van de stuurinrichting, de ophanging, het chassis en koetswerk. 

De meeste wagens worden afgekeurd wegens een defect aan de stuurinrichting, de ophanging, de lichten of de remmen.
Als uw voertuig afgekeurd wordt, moet u het probleem in orde laten brengen en het voertuig opnieuw laten keuren. Als u een ongeval hebt met een wagen die niet tijdig goedgekeurd werd, kan de verzekeringsmaatschappij mogelijk de kosten op jou verhalen. U riskeert dan hoge kosten te moeten betalen. 

Wacht dus niet tot het te laat is om uw wagen nog in orde te laten brengen, maar tracht kort voor u naar de autokeuring gaat, uw wagen voor een onderhoud naar de garage te brengen. Zo vermijdt u dat u een tweede keer naar de keuring moet vanwege een klein defect.

Trouwens, Midas biedt een pre-technische keuring aan voor € 38.