Waarvoor dient remvloeistof?

Waarvoor dient remvloeistof?

Remvloeistof is essentieel voor de goede werking van het hydraulisch remsysteem, een van de meest cruciale onderdelen van elke wagen. De remvloeistof zorgt voor het overbrengen van de remkracht naar de wielen. Zelfs als uw remblokken, -schoenen, -schijven en -trommels tip-top in orde zijn, zal uw wagen niet altijd optimaal remmen als de remvloeistof niet in een goede staat verkeert. Dit is zo wanneer u veelvuldig moet remmen tijdens een afdaling, en de remmen extra warm worden.

Remslijtage

Zoals alle onderdelen van uw auto zijn ook de verschillende onderdelen van het remsysteem onderhevig aan slijtage. Dat geldt bovendien ook voor de remvloeistof. Die vloeistof houdt vocht vast, dat bij te hoge temperaturen verdampt. Op die manier ontstaan luchtbellen in de remvloeistof. Daarom raden alle experts aan om uw remsysteem regelmatig te laten controleren, en om uw remvloeistof minstens om de twee jaar volledig te laten verversen.

Om een goede werking te garanderen, moet het kookpunt van de remvloeistof optimaal zijn.

Wat u zelf kan doen

Het peil van uw remvloeistof controleren of bijvullen, dat kan u misschien zelf nog wel. Maar om een goede werking te garanderen, moet het kookpunt van de remvloeistof optimaal zijn. En dat is iets wat uw Midas-garagist beter kan inschatten. Ook lekken of vormen van slijtage merkt hij sneller op. Bovendien is het ook veiliger om uw garagist regelmatig een controle te laten uitvoeren. Remvloeistof is immers een heel agressief product. Het kan de lak van uw koetswerk ernstig beschadigen.

Te onthouden …

Remvloeistof moet elke 2 à 4 jaar vervangen worden. Het is ook nuttig te weten welk soort vloeistof uw wagen bevat, zodat altijd hetzelfde middel wordt gebruikt. Het vervangen van de remvloeistof gebeurt altijd als laatste stap in de controle van het remsysteem. Uw garagist beschikt over aangepast controlemateriaal om het kookpunt te meten van de remvloeistof (min. 165°).

Voor een volledige, veilige controle van uw remsysteem gaat u dus het best langs bij de Midas-garage in uw buurt.