Veilig weggedrag vermijdt aquaplaning

Veilig weggedrag vermijdt aquaplaning

Bij het optrekken in extreem gladde omstandigheden of sneeuw is het cruciaal om geleidelijk op te trekken om het risico op doorslippen te voorkomen. Als uw banden toch zouden gaan doorslippen, is het beter om naar tweede versnelling door te schakelen om zo de druk op de banden te verminderen.

Denk er bij regenweer aan om gedurende het eerste halfuur extra voorzichtig te rijden. De eerste regen is namelijk altijd het gevaarlijkst, omdat die samen met de modder en olie van op de weg een spekgladde laag vormt.

Snelheid speelt natuurlijk ook een grote rol bij aquaplaning. Hoe sneller u rijdt, hoe meer water uw banden moeten afvoeren. Rij dus trager dan normaal, en begin vroeger dan normaal af te remmen. Bij een nat wegdek is uw remafstand maar liefst twee tot drie keer zo lang. Hou daarom voor uw veiligheid, extra afstand van uw voorganger wanneer het regent. En verminder ook uw snelheid.

Correct remmen vermijdt aquaplaning

Bij hevige regen of sneeuw is het beter af te remmen op de motor dan bruusk en stevig het rempedaal in te drukken. Als u een helling neemt, is het bij gladde omstandigheden beter over te schakelen naar een hogere versnelling om doorslippen te voorkomen. En bij het afdalen van een helling, is het dan weer beter naar een lagere versnelling te schakelen om te vermijden dat uw wielen blokkeren en uw banden gaan glijden. Bij het nemen van een bocht bij regenweer is het veiliger om al vroeger dan normaal af te remmen, en ook hier is het weer aangeraden af te remmen op de motor. Indien mogelijk vermijd al te diepe plassen.

Een goede werking van het remsysteem is levensnoodzakelijk voor de veiligheid van u én van uw passagiers. Remblokken, remschijven, remschoenen, remklauwen en hydraulische onderdelen slijten af omdat ze continu worden gebruikt. Daarom raadt Midas u aan om het remsysteem regelmatig te laten controleren. Vraag een volledige diagnose aan uw Midas garagist.

Damage control bij aquaplaning

Wat kunt u nu doen als u toch aquaplaning voor hebt?
Ga niet bruusk remmen. Ga zeker niet pompend remmen als u over ABS beschikt. Los liever gas zonder daarbij de koppeling te lossen en tracht op de motor af te remmen.
Blijf hierbij sturen in de juiste richting door te kijken in de richting waar u naartoe wilt. Kijk dus nooit naar een hindernis, tegenligger, of de zijkant van de baan.
Tenslotte nog dit: veel mensen laten in de winter na hun wagen dikwijls te reinigen. Maar het strooizout op de baan tast uw wagen én uw banden net extra aan. Daarom is het eigenlijk beter om in de winter uw wagen net meer te wassen.