De veiligheidsdriehoek voor uw wagen

De veiligheidsdriehoek voor uw wagen

Als u veilig wilt rijden, zijn er drie essentiële zaken waaraan u moet denken. Ze worden vaak de veiligheidsdriehoek genoemd. Bij alle drie de punten van deze veiligheidsdriehoek zijn goed werkende schokdempers van cruciaal belang.

 

Punt één: sturen

Punt één: sturen

Om ongevallen te vermijden, moet u erop kunnen rekenen dat uw auto ook bij onverwachte situaties niet van zijn rijtraject afwijkt. Versleten schokdempers verminderen het wegcontact van uw auto, waardoor hij moeilijker te besturen wordt.

Punt twee: stoppen

Punt twee: stoppen

Tijdig kunnen stoppen in het verkeer hangt van méér af dan uw remmen alleen. Het zijn namelijk uw schokdempers die ervoor zorgen dat uw banden het contact met het wegdek niet verliezen. Slijtage van uw schokdempers heeft als gevolg dat telkens wanneer het wiel opveert, het contact met het wegdek verbroken wordt. En dit zal dan ook altijd de remafstand verlengen.

Punt drie: stabiliteit

Punt drie: stabiliteit

U zit pas met een veilig gevoel achter het stuur als u merkt dat uw auto stabiel op de weg ligt. Een auto die bij het nemen van bochten begint te rollen, te slingeren of een verend gevoel geeft, wijst meestal op slijtage van de schokdempers.

De S van slijtage

Hoe vaak en wanneer u uw schokdempers best laat vervangen, kunnen we u niet precies zeggen. De snelheid waarmee ze verslijten, hangt namelijk af van de staat van het wegdek, van uw rijstijl en van hoe zwaar u uw auto laadt. Als basisregel raadt Midas u aan om uw schokdempers bij 80.000 km te laten vervangen en ze elke 20.000 km te laten controleren.

Gratis diagnose

Slecht afgestelde of versleten schokdempers zijn niet alleen nadelig voor uw comfort en veiligheid, maar zorgen er ook voor dat andere onderdelen zoals uw banden, ophangingsonderdelen, transmissie en rollagers beschadigd kunnen geraken. U kunt op elk moment vrijblijvend in uw Midas garage terecht voor een gratis visuele controle van uw schokdempers. Zo neemt u het zekere voor het onzekere.