webp

Deskundig
Advies
BANDEN

webp

NAT OF GLAD? RIJ ZONDER SLIPPEN DE WINTER DOOR!


De herfst en winter komen er terug aan. Dat betekent, helaas, dat ook het risico op aquaplaning en slipgevaar terug toeneemt. Rijden met de juiste banden zorgt ervoor dat je de grootste risico’s vermijdt en dat je in alle veiligheid de baan op kan.


CONTROLEER DE PROFIELDIEPTE VAN JOUW BANDEN


Op natte, gladde wegen, bedekt met modder, bladeren of sneeuw is het uiterst gevaarlijk rijden. Goede banden zijn hier extra van belang voor je veiligheid. De minimaal wettelijk verplichte profieldiepte van 1,6 mm moet je dus in alle geval respecteren! Maar het is verstandiger om jouw banden al eerder te vervangen. Vraag jouw Midas garagist om raad in geval van twijfel.

Zelfs banden met de correcte profieldiepte kunnen aan vervanging toe zijn: de rubbersamenstelling van de band kan immers verouderen. Ook al lijkt jouw band nog perfect, het rubber kan na verloop van tijd zijn veiligheidseigenschappen verliezen.


LET OP JOUW SNELHEID


De snelheid die de banden aankunnen is ook afhankelijk van diverse factoren. Bij warme, zomerse temperaturen kunnen banden moeilijker hoge snelheden aan. Zeker wanneer de wagen zwaar geladen is, wat in de zomervakantie zeker het geval kan zijn, is het extra belangrijk om de voorgeschreven maximum snelheid niet te overschrijden. Voor de volledigheid: winterbanden kunnen de in ons land maximaal toegelaten snelheden aan.


MONTEER TIJDIG WINTERBANDEN


Bij temperaturen onder de 7°C zijn winterbanden aangewezen om je veiligheid te garanderen. De benaming winterbanden is dus een beetje misleidend, want ze zijn geschikt om mee te rijden bij koud lente- en herfstweer, dus ongeveer tussen oktober en april. 

Winterbanden hebben een speciale rubbersamenstelling waardoor ze bij koude temperaturen soepeler blijven. Ze hebben een aangepast loopvlak met brede overlangse groeven en ruim bemeten diagonaalgroeven waardoor ze efficiënt water en sneeuw afvoeren. Hun loopvlak is in een stevig blokprofiel verdeeld. In die blokken zitten kleine dunne nerven verwerkt die een soort zuigeffect teweegbrengen. Dit alles zorgt voor een betere grip op de weg, een kortere remafstand en een betere wegligging bij temperaturen onder 7°C.


Terug naar Prestatie Banden

Terug naar Deskundig advies Banden