Technische keuring : Hoe kan men het best voorbereiden?


Om je veiligheid op de baan te garanderen, moet elk voertuig technisch in orde zijn. Voor vele autochauffeurs is een periodieke autokeuring daarom verplicht. Mogelijke zie je op tegen de wachttijden en kosten? Een reden te meer om je goed voor te bereiding !


DE UITNODIGING


De uitnodiging om naar de technische controle te gaan valt ongeveer één maand op voorhand in de bus.

Wacht niet tot de laatste dag om het voertuig te laten keuren. Weet dat indien het voertuig tijdig wordt aangeboden (min. 2 weken vóór de vervaldatum vermeld op het vorig keuringsbewijs) en wordt afgekeurd, dit voertuig een rood keuringsbewijs met “beperkte geldigheid” zal uitgereikt krijgen dat een herkeuring oplegt binnen de 15 dagen.

In het andere geval krijgt het voertuig een rood keuringsbewijs welke “verbod tot het verkeer” zal vermelden. En wie te laat is bij het keuringcentrum, moet een toeslag betalen.


DE VOORBEREIDING


Wanneer je zich aanbiedt, zorg er voor dat je alle vereiste documenten bij hebt: je gelijkvormigheidsattest, inschrijvingsbewijs, groene kaart verzekering, indien het voertuig reeds eerder gekeurd werd, het vorige keuringsbewijs en de uitnodiging om naar de keuring te gaan. Als je geen geldig keuringsbewijs in je wagen hebt, riskeer je een boete. Zorg er op voorhand voor dat je wagen leeg en proper is, dat er geen zetels neergeklapt zijn en dat de kinderzitjes aanwezig zijn, dat de veiligheidsgordels vastgeklikt zijn, dat de banden voorzien zijn van de juiste bandendruk.


Laat ons je wagen nakijken

Vermijd dat je een tweede keer naar de keuring moet: laat ons je wagen op voorhand checken. Maak online een afspraak en kom snel langs.

>> Maak een afspraak


DE CONTROLE


Tijdens de periodieke autokeuring wordt onderzocht of je voertuig aan alle wettelijke bepalingen voldoet. Verschillende essentiële elementen worden gecontroleerd : 

  • Je wagen wordt geïdentificeerd: je nummerplaat en chassisnummer.
  • De uitlaatgassen worden getest op schadelijkheid voor het milieu.
  • Ook het volledig remsysteem en de staat van je banden, wielen en assen worden nagekeken.
  • De controleur verifieert of je zicht optimaal is (door de ruiten, je spiegels) en al je lichten correct werken
  • Er wordt ten slotte een controle gedaan van de stuurinrichting, de ophanging, het chassis en koetswerk

De meeste wagens worden afgekeurd wegens een defect aan de stuurinrichting, de ophanging, de lichten of de remmen.

Als je voertuig afgekeurd wordt, moet je het probleem in orde laten brengen en het voertuig opnieuw laten keuren. We raden je daarom aan om op tijd te komen. Als je een ongeval hebt met een wagen die niet tijdig goedgekeurd werd, kan de verzekeringsmaatschappij mogelijk de kosten op jou verhalen. Je riskeert dan hoge kosten te moeten betalen. 


Wacht dus niet tot het te laat is om je wagen nog in orde te laten brengen, maar tracht kort voor je naar de autokeuring gaat, je wagen voor een onderhoud naar de garage te brengen. Zo vermijd je dat je een tweede keer naar de keuring moet vanwege een klein defect.


TIPS EN TRICKS OVER TECHNISCHE CONTROLE


Wanneer moet ik naar de keuring gaan?

Welke elementen worden gekeurd op een technische keuring?

Vereenvoudigde keuring voor tweedehandsauto's


ONZE PRODUCTAANBEVELING


Midas biedt een pre-technische keuring aan voor € 39, waarbij alle punten van de technische keuring worden bekeken. Onze technici geven je dan een gedetailleerd rapport en geven je een gratis prijsopgave als er onderdelen moeten worden gewijzigd.