De rol van de distributieriem


De distributieriem garandeert een perfecte synchronisatie van alle mechanische onderdelen : motorkleppen, zuigers, nokkenassen.


TEKENEN VAN SLIJTAGE / RISICO'S


De meest voorkomende slijtage is een breukvorming of loskomende tanden. Die kunnen ontstaan door te weinig spanning op de riem of plotse haperingen van onderdelen van het distributiesysteem (vb: vastgelopen waterpomp). Schade aan de riem kan ook veroorzaakt worden door lekken van olie, brandstof of koelvloeistof. De diagnose bij een breuk is soms moeilijk op het eerste zicht vast te stellen, maar dan is het ook al te laat. De staat van een distributieriem kan allen worden geanalyseerd tijdens de demontage. Bovendien kan een gedemonteerde distributieriem niet meer worden hergebruikt. De beste controle is het installeren van een nieuwe distributieriem, alle draaiende onderdelen en een riemspanner. Als de distributieriem het begeeft, zijn de gevolgen vaak fataal voor de motor, met hoge reparatiekosten tot gevolg. 


Vermijd hoge kosten

Door je distributieriem tijdig te vervangen, kan je hoge kosten vermijden. Kom op tijd langs in je Midas-garage: maak online je afspraak.

>> Maak een afspraak


ONZE DESKUNDIGE ADVIEZEN


In principe wordt de distributieriem vervangen op vaste intervallen, volgens het onderhoudsschema van de autofabrikant. Dit gebeurt meestal tussen 60 000 en 240 000 km, afhankelijk van het merk en model van de wagen. De levensduur is ook beperkt in de tijd : van 5 tot 10 jaar, zelfs als de kilometerstand niet wordt bereikt. Het gebruik van de auto kan er wel voor zorgen dat deze vaste intervallen korter worden. Midas-garagisten spreken in samenspraak met de klant af op welke kilometerstand de riem vervangen moet worden.


We onderscheiden 2 soorten automobilisten :

- De stadsrijder of korte afstandsrijder die vaak korte trajecten aflegt met veel starten en stoppen van de motor. Dit is een zware belasting voor de riem. De riem wordt hier vervangen vóór de aangegeven kilometerstand bereikt is.

- De gemiddelde chauffeurs (de grootste groep) en de langeafstandsrijders waarvan de riem vervangen wordt op de aangewezen kilometerstand.


In geval van twijfel raden wij aan om de riem en de hele kit te laten vervangen, ongeacht de kilometerstand. De distributieriem is te belangrijk om risico’s te nemen.


ONZE TIPS OVER DE DISTRIBUTIERIEM


De juiste reflex, óók voor je distributieriem


ONZE PRODUCTAANBEVELINGEN


Midas gebruikt een breed assortiment van zorgvuldig aanbevolen stuuronderdelen, ontdek meer informatie op onze pagina prestaties Distributieriem.