De rol van schokdempers


Schokdempers zijn essentieel voor de veiligheid van je auto. Ze houden de wielen in contact met de weg. Zo dragen ze bij aan het rijcomfort en zorgen er ook voor dat je auto beter remt, een vastere grip heeft op de weg én dat je veiligheid tijdens elke rit gegarandeerd blijft.


Laat je schokdempers tijdig checken

Of je schokdempers versleten zijn, zal je niet altijd merken. Kom daarom op tijd langs bij Midas voor een controle: maak online je afspraak.

>> Maak een afspraak


TEKENEN VAN SLIJTAGE / RISICO'S


Zoals bij de banden is er geen verklikkerlampje op het dashboard om je in te lichten over de slijtage van de schokdempers. Erger nog: aangezien de slijtage geleidelijk voortschrijdt, wen je onbewust aan de veranderingen in het weggedrag van je wagen, tot de dag dat je veiligheid niet meer gewaarborgd is.


Enkele duidelijke symptomen van slijtage: je wagen rolt of breekt uit in de bochten, is gevoelig voor zijwind tijdens het inhalen, duikt tijdens het remmen, stuitert op een verkeersdrempel, heeft een grotere remafstand dan normaal.

Instabiliteit, verhoogd risico op aquaplaning en een grotere remafstand... de risico's van versleten schokdempers zijn talrijk. Daarom is het noodzakelijk om ze regelmatig te laten controleren.


ONS DESKUNDIG ADVIES


Je eigen veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers, is afhankelijk van de goede staat van uw schokdempers.


Eén van de meest voorkomende oorzaken van defecte schokdempers is een olielek, hoofdzakelijk veroorzaakt door slijtage aan de stang of de afdichtingsring.

Schokdempers in slechte staat versnellen de slijtage van andere mechanische onderdelen van de wagen: de sturingsonderdelen, de wiellagers, het differentieel, de banden en de veren en rubberen onderdelen van de ophanging.

Daarom raadt Midas je aan om je schokdempers te laten vervangen wanneer je 80.000 km op de teller hebt staan. Het is aanbevolen ze te laten controleren vanaf 50.000 km en daarna elke 20.000 km. Om je nieuwe schokdempers in goede staat te houden, raden we je aan om de onderdelenkits te laten vervangen en ze systematisch te laten afstellen. 


De levensduur van je schokdempers is afhankelijk van je rijstijl, het aantal kilometers en het type rit. In de stad is de slijtage beperkt. Op kleine wegen en in de bergen is ze meer uitgesproken.


Om je auto in balans te houden en zo je veiligheid te garanderen, moeten schokdempers altijd per twee vervangen worden. Dit heeft alles te maken met de dempingskarateristiek van de schokdempers zelf. Door slechts één schokdemper te vervangen, verminder je de grip, het rijgedrag en de balans van je auto op de weg omdat de dempingskarateristiek tussen beide schokdempers erg ongelijk wordt.


ONZE VERSCHILLENDE TIPS EN TRICKS OVER SCHOKDEMPERS


Wees slechte wegen te slim af

Sturen, stoppen en stabiliteit: 3 keer met de S van schokdempers


ONZE PRODUCTAANBEVELING


Ontdek hier alle informatie over het vervangen van schokdempers bij Midas.