webp

Deskundig
Advies
SCHOKDEMPERS

webp

STUREN, STOPPEN EN STABILITEIT: 3 KEER MET DE S VAN SCHOKDEMPERS


Remmen en banden worden vaak genoemd als de auto-onderdelen die het belangrijkst zijn voor uw veiligheid. Terecht. Maar het zou fout zijn om de schokdempers te vergeten. Want veel automobilisten onderschatten de bepalende rol die de schokdempers spelen bij tal van manoeuvres en verkeerssituaties.


DE VEILIGHEIDSDRIEHOEK VOOR JE WAGEN


Als je veilig wil rijden, zijn er drie essentiële zaken waaraan je moet denken. Ze worden vaak de veiligheidsdriehoek genoemd. Bij alle drie de punten van deze veiligheidsdriehoek zijn goed werkende schokdempers van cruciaal belang.

 

PUNT ÉÉN: STUREN


Om ongevallen te vermijden, moet je erop kunnen rekenen dat jouw auto ook bij onverwachte situaties niet van zijn rijtraject afwijkt. Versleten schokdempers verminderen het wegcontact van je auto, waardoor hij moeilijker te besturen wordt.


PUNT TWEE: STOPPEN


Tijdig kunnen stoppen in het verkeer hangt van méér af dan je remmen alleen. Het zijn namelijk je schokdempers die ervoor zorgen dat je banden het contact met het wegdek niet verliezen. Slijtage van jouw schokdempers heeft als gevolg dat telkens wanneer het wiel opveert, het contact met het wegdek verbroken wordt. En dit zal dan ook altijd de remafstand verlengen.


PUNT DRIE: STABILITEIT


Je zit pas met een veilig gevoel achter het stuur als je merkt dat de auto stabiel op de weg ligt. Een auto die bij het nemen van bochten begint te rollen, te slingeren of een verend gevoel geeft, wijst meestal op slijtage van de schokdempers.


DE S VAN SLIJTAGE


Hoe vaak en wanneer je de schokdempers best laat vervangen, kunnen we niet precies zeggen. De snelheid waarmee ze verslijten, hangt namelijk af van de staat van het wegdek, van je rijstijl en van hoe zwaar je de auto laadt. Als basisregel raadt Midas je aan om de schokdempers bij 80.000 km te laten vervangen en ze elke 20.000 km te laten controleren.


GRATIS DIAGNOSE


Slecht afgestelde of versleten schokdempers zijn niet alleen nadelig voor comfort en veiligheid, maar zorgen er ook voor dat andere onderdelen zoals devbanden, ophangingsonderdelen, transmissie en rollagers beschadigd kunnen geraken. Je kan op elk moment vrijblijvend in je Midas garage terecht voor een gratis visuele controle van de schokdempers. Zo neem je het zekere voor het onzekere.


Terug naar Prestatie Schokdempers

Terug naar Deskundig advies Schokdempers