De rol van de banden


De banden vervullen een essentiële functie voor je veiligheid, maar ook voor je comfort en de wegligging van je auto. Als unieke schakel tussen je auto en de grond mag het belang van banden niet worden onderschat. In de winter is het essentieel om de juiste banden te kiezen.


Zijn jouw banden nog veilig?

Als je banden in slechte staat zijn, komt je veiligheid in het gedrang. Maak online een afspraak en laat ze gratis controleren bij Midas.

>> Maak een afspraak


TEKENEN VAN SLIJTAGE / RISICO'S


Een zwaar beladen auto, hoge rijsnelheid, vinnige rijstijl of ondermaatse staat van de weg … Het zijn allemaal factoren waardoor je banden verslijten.


Soorten slijtage


Ongelijke slijtage

Bij eenzijdige slijtage is de profieldiepte aan de ene zijde van de band groter dan aan de andere zijde.

Midas’ advies: Laat de uitlijning van je banden controleren.


Slijtage in het midden

Als de profieldiepte in het midden sterk verminderd is, maar aan de zijkanten nog diep genoeg, duidt dat op een te hoge bandenspanning.

Midas’ advies: Laat de bandenspanning ook regelmatig controleren en je banden op de juiste velgen monteren.


Slijtage op beide schouders van de band

Als de profieldiepte in het midden nog optimaal is, maar de groeven aan de zijkant minder diep zijn geworden, duidt dat op een te lage bandenspanning.

Midas’ advies: Eén oplossing: zorg voor de juiste bandenspanning en vermijd overbelasting.


Sporingsslijtage

Bij deze vorm van slijtage is de band schuin afgesleten over de hele breedte van het loopvlak, en dikwijls ontstaan er scherpe randen. Wanneer je met je hand over de breedte van het loopvlak wrijft, voelt de ene richting glad aan en de andere ruw.

Midas’ advies: Laat de uitlijning of sporing controleren bij je vertrouwde Midas-garage.


Is de slijtage aan je banden buitensporig of onregelmatig ? Trekt de auto naar links of naar rechts, trilt of schudt het stuur of staat het niet recht wanneer je rechtdoor rijdt? Dan moeten je wielen uitgelijnd worden. Een afwijking van een paar millimeter kan je veiligheid immers al in het gedrang brengen.


ONS DESKUNDIG ADVIES


Controleer je banden


Het wettelijke minimum voor de profieldiepte van je banden is 1,6 mm. Deze graad van slijtage mag nooit overschreden worden! Als je bandenprofiel minder diep is dan 1,6 mm is de kans op aquaplaning gevoelig hoger, de wegligging minder vast en de remafstand veel langer. Laat je zomerbanden vervangen als de profieldiepte 2 mm bedraagt. Winterbanden laat je het best vervangen als de profieldiepte minder is dan 4 mm.


Het is daarnaast van belang om je bandenspanning op peil te houden. Want een te lage bandenspanning is niet alleen onveilig, het veroorzaakt ook een groter brandstofverbruik en snellere slijtage van de banden! 


Het is daarom aangeraden om regelmatig - niet alleen bij de onderhoudsintervallen - de staat van je banden te checken en de bandenspanning te controleren. Je hoeft dit trouwens niet zelf te doen, maar kan bij je Midas garagist gratis terecht voor een controle van je banden.


Vermijd autobanden die te veel opgepompt zijn


Rijden met een autoband die te veel opgepompt is leidt ook tot een verkorting van de levensduur van de band. De remprestaties zullen minder efficiënt zijn en de band is dan minder wegvast.


Overlaad je voertuig niet


Het is noodzakelijk om het maximale laadvermogen van de banden van je voertuig te controleren. Je kan de bandenmaat lezen op de flank van de band of in het instructieboekje van je wagen. Voorbeeld: 225/65 R17 106V : Het getal 106 komt overeen met een maximale belasting van 950 kg op deze band.

Oververhitting kan vaak het gevolg zijn van overbelasting van je voertuig.


Laat je banden uitlijnen


We raden je aan om jaarlijks of na elke 20.000 kilometer, bij elke bandenwissel of wanneer je ongewoon of abnormaal gedrag in het traject van je voertuig ervaart de wielen te laten uitlijnen.


ONTDEK MEER TIPS EN TRICKS OVER DE BANDEN


Blaas nieuw leven in je oude banden

Meet je bandenspanning maandelijks om 3 redenen...

Zo vervangt je een lekke band, helemaal in je eentje!

Nat of glad? Rij zonder slippen de winter door!


ONZE PRODUCTAANBEVELING


De selectiecriteria voor banden hangen af van een reeks criteria : het seizoen, het aantal kilometers, het budget...

Vraag je Midas vakman om advies of maak online een offerte en klik op "Hulp nodig". We zullen zeker een oplossing vinden !

Ontdek ons gamma autobanden op onze pagina "Prestaties".