De rol van de uitlaat

 

Het uitlaatsysteem van je wagen heeft verschillende functies. Je uitlaat dempt het lawaai van je motor, verbetert de prestaties van je motor door de juiste tegendruk te bieden, verlaagt de temperatuur van de uitlaatgassen, vermindert milieubelasting door schadelijke stoffen te beperken via een chemische reactie en zorgt ervoor dat uitlaatgassen met een gelijkmatige snelheid de cilinder verlaten.

 

TEKENEN VAN SLIJTAGE / RISICO'S

 

  • Rook uit je uitlaat donkerder dan normaal
  • Abnormale geluiden uit je voertuig, die erop kunnen wijzen dat je knalpot is doorboord.
  • Verhoogd brandstofverbruik
  • Verlies van een deel of het geheel van het uitlaatsysteem
  • Vervuiling van de roetfilter, het licht op het dashboard kan gaan branden
  • Verminderde motorprestatie, luie auto

 

Er zijn veel risico's verbonden aan een versleten of gebrekkig uitlaatsysteem: Verhoging van de vervuilende uitstoot, geluidsoverlast, hoge onverwachte reparatiekosten...


Storing in je uitlaat?

Een storing in je uitlaat kan schade veroorzaken aan andere onderdelen van je wagen. Kom op tijd langs bij Midas: maak online een afspraak.

>> Maak een afspraak

 

ONZE DESKUNDIGE ADVIEZEN

 

Sinds januari 1995 is een katalysator verplicht voor alle voertuigen uitgerust met een motor tussen de 1400 en 2000 cm³. Dit onderdeel is cruciaal in de sanering van de uitlaatgassen die je wagen uitstoot. De katalysator is gemaakt uit edelmetalen die ervoor zorgen dat vervuilende uitlaatgassen worden omgezet in gassen die minder schadelijk zijn voor mens en milieu.


De technische controle verplicht een tegenexpertise voor alle voertuigen waarvan de uitlaatlijn een lek vertoont of een indicatie geeft van een te hoog gehalte aan schadelijke uitlaatgassen.

 

Daarom raden we je een controle aan van :

  • je uitlaat, om de 20.000 km
  • de katalysator, met een vervanging om de 100.000 km
  • de achterdemper, om de 80.000 km (naargelang het gebruik van de wagen)

 

Daarnaast is het aangeraden om regelmatig de staat van de rubberen onderdelen, de klemmen en de vering die uw uitlaat op zijn plaats houden te controleren.

 

Om het milieu te beschermen en te voldoen aan de wetgeving is het belangrijk dat alle onderdelen van je uitlaatsysteem in perfecte staat zijn en regelmatig worden gecontroleerd.


ONTDEK MEER TIPS EN TRICKS OVER DE UITLAAT


De uitlaat: essentieel en kwetsbaar

 

ONZE PRODUCTAANBEVELING

 

Lees meer over het vervangen van de uitlaat.