webp

Deskundig Advies

webp

OP REIS MET DE WAGEN


Velen onder ons kijken al uit naar de zomervakantie. Mogelijk wordt het ook bij u een autovakantie deze zomer? Of eerder een paar korte trips naar onze buurlanden? Om vervelende situaties en boetes te vermijden, geven we u alvast een kort overzicht van de afwijkende wegcode in onze buurlanden. Want er bestaan belangrijke verschillen tussen de diverse Europese wegcodes.


SNELHEIDSBEPERKINGEN IN EUROPA


In gans Europa geldt normaal gezien een snelheidsbeperking van 50 km per uur binnen de bebouwde kom. In sommige landen kan u ook een zone 30 tegen komen bij scholen of stadscentra. In België, Nederland, Zwitserland, Spanje, Portugal en Ierland is de snelheid op de autosnelwegen beperkt tot 120 km per uur. Terwijl op de Franse, Luxemburgse, Oostenrijkse, Hongaarse, Italiaanse en Deense snelwegen een maximumsnelheid van 130 km per uur geldt. In Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland moet u uw snelheid aanpassen aan de weersomstandigheden. Bijvoorbeeld bij regenweer mag u maar 110 km per uur rijden op de snelweg.


RIJDEN ONDER INVLOED IS NERGENS EEN GOED IDEE


Uiteraard wordt rijden onder invloed in de meeste Europese landen zwaar bestraft. En in de meeste landen (waaronder ook België) bent u strafbaar vanaf een alcoholconcentratie van 0,5 promille. In Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk ligt de grens op 0,8 promille en in Litouwen op 0,4 promille. In Spanje ligt de grens slechts op 0,25 promille. Estland, Polen en Zweden leggen de grens op 0,2 promille. In sommige landen zoals de Tsjechische Republiek, Hongarije, Slowakije en Kroatië wordt een nultolerantie gehanteerd!


DEFENSIEF RIJDEN EN VOORRANG VERLENEN


In normale verkeerssituaties geldt binnen Europa de voorrang van rechts. Ook wanneer een bestuurder die van rechts komt eventjes stopt, behoudt hij zijn voorrang. Maar soms hangen de voorrangregels af van de lokale rechtspraak. Bij een ongeval kan de rechter dan oordelen dat u(mede)aansprakelijk bent zelfs als u van rechts kwam. Daarom raden we aan om een defensieve rijstijl aan te houden!


VEILIGHEIDSVOORZIENINGEN IN DE WAGEN


Het dragen van het fluovestje bij autopech is verplicht in België, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Bulgarije, de Tsjechische Republiek, Hongarije, Letland, Litouwen, Slovenië, Slowakije, Finland en IJsland. Maar u hebt er altijd belang bij om een fluovestje te dragen bij autopech. Want met een fluovestje bent u in het donker al vanaf 150 meter zichtbaar, zonder is dat slechts vanaf 50 meter.


In de Europese Unie moet je een gevarendriehoek bijhebben en in enkele landen ook een verbanddoos en brandblusser. Sommige landen hebben bijkomende regels: In sommige Duitse steden moet uw wagen over een milieusticker (Umwelplakette) beschikken. In sommige Italiaanse steden mag de historische stadskern niet binnen rijden. In Spanje moet u reservelampen bijhebben en als brildrager een reservebril.