webp

STEDEN WORDEN LEZ

webp

STEDEN WORDEN LAGE-EMISSIEZONES


Vanaf 1 februari 2017 wordt de Antwerpse binnenstad een lage-emissiezone, of kortweg LEZ (Low Emission Zone). In 2018 volgt ook Brussel en in 2020 Gent. Om de hoeveelheid fijn stof en roet te verlagen, mogen de meest vervuilende auto’s de stadscentra binnenkort niet meer binnen.


MAG JE AUTO NOG BINNEN?


Of je auto de lage-emissiezone binnen mag, hangt af van zijn euronorm. Dat is een cijfer dat vermeld staat op het inschrijvingsbewijs van je auto. Hoe hoger het cijfer, hoe minder je auto vervuilt. Elke stad met een LEZ heeft zijn eigen verbodsregels.


“Met een roetfilter in de uitlaat worden roet en fijne stofdeeltjes eenvoudig verwijderd.”


WAAROM KIEZEN VOOR EEN ROETFILTER?


Door een onvolledige verbranding van dieselbrandstof ontstaan roetdeeltjes en fijne stofdeeltjes. De uitstoot hiervan is heel schadelijk voor de gezondheid. Met een roetfilter in de uitlaat worden roet en fijne stofdeeltjes eenvoudig verwijderd. Sinds 1 januari 2011 is deze filter verplicht bij nieuwe dieselwagens. Voor wagens die ouder zijn voorziet de overheid een premie tot € 600 om een roetfilter te laten inbouwen.


WEES VOORBEREID!


Hieronder vind je een overzicht van steden die hun grondgebied hebben beperkt tot de meest vervuilende voertuigen :


Brussel


Alle voertuigen ingeschreven in België hoeven zich niet te registreren om de LEZ in Brussel binnen te komen, in tegenstelling tot buitenlandse auto's.

Meer info


Antwerpen


Alle voertuigen ingeschreven in België en Nederland worden automatisch gecontroleerd en herkend door de camera's, het is niet nodig om zich te registreren op de site van de stad, in tegenstelling tot buitenlandse nummerplaten. Ingevoerd in 2017, werd de LEZ nog strengen in het begin van 2020. De zone omvat de hele stad Antwerpen binnen de R1.

Meer info


Gent


De Gentse binnenstad of het gebied binnen de R40 is vanaf 1 januari 2020 een lage-emissiezone

Meer info


Wallonië


De LEZ worden ingevoerd vanaf 1 januari 2020 maar er is geen verbod van voertuigen te verwachten vóór 2023.

Meer info


Terug naar Prestatie Roetfilter

Terug naar Deskundig advies Roetfilter