Bergwet - Anticipeer!


Bergwet: wat is het precies?


Tussen 1 november en 31 maart, moeten alle voertuigen volgens de wet uitgerust zijn met winterbanden, sneeuwkettingen of -sokken in bepaalde Franse departementen. Met andere woorden, als je één van deze departementen moet doorkruisen of er naartoe gaan, zal de uitrusting verplicht zijn. Dit geldt elk jaar vanaf 1 november tot en met 31 maart en heeft betrekking op alle type voertuigen: lichte voertuigen (stadswagens, berlines, SUV’s zowel met 2 of 4 wielaandrijving), bedrijfsvoertuigen, campers, enz...


Waarom deze wet?


Het doel van deze maatregel is tweeledig: de veiligheid van automobilisten op besneeuwde of beijzelde wegen vergroten en het aantal verkeersopstoppingen in bergachtige gebieden verminderen. Het komt namelijk vaak voor dat voertuigen, zonder adequate uitrusting, dwars over rijstroken geblokkeerd raken en niet in staat zijn zichzelf te bevrijden.


Welke departementen zijn betrokken?


48 departementen zijn betrokken. De préfets van elk departement bepalen de betrokken gebieden.


carte_loi_montagneV2


De toepassingsgebieden worden bij de in- en uitgang afgebakend door deze borden :

null


Hoe kan je jezelf uitrusten om de wet na te leven?


Je hebt verschillende oplossingen :


  • Winterbanden (x4) : Aangepast aan winterse omstandigheden, je kan veilig rijden in besneeuwde of beijzelde gebieden.


  • 4-seizoenenbanden (x4) : Handig omdat je jouw banden niet hoeft te verwisselen. 4-seizoenenbanden worden aanbevolen voor wegen met weinig sneeuw, of voor occasionele sneeuwval. Zij moeten ten minste het stempel "M+S" of "3PMSF" dragen. Vraag je Midas garage om advies.


  • Sneeuwkettingen of -sokken (x2) : Geef de voorkeur aan sneeuwkettingen voor een frequent gebruik op zwaar besneeuwde wegen. De sneeuwsokken, die gemakkelijker te installeren zijn, zijn een meer occasionele oplossing voor wegen met weinig sneeuw. Maximumsnelheid : 50 km/h


Welke zijn de risico’s?


Als je voertuig niet naar behoren is uitgerust, riskeer je een boete van €135 (geen sanctie vóór eind 2022), of zelfs een immobilisatie van het voertuig.

Het gaat bovenal om je veiligheid ! Rijden op besneeuwde wegen zonder uitrusting kan zeer gevaarlijk zijn voor jezelf en je passagiers!