webp

Deskundig
Advies
ONDERHOUD

webp

MOTOROLIE: EEN KWESTIE VAN REGELMATIG ONDERHOUD


Eenvoudig gezegd, dient motorolie om uw motor te smeren. Olie is de belangrijkste factor voor de levensduur en de prestaties van de motor. Het smeermiddel zorgt ervoor dat alle bewegende en ronddraaiende motoronderdelen optimaal beschermd worden. Wanneer het oliepeil te laag is, verslijt uw motor sneller.


CONTROLEER UW OLIE EN OLIEFILTER


Bij koud weer zal olie niet bevriezen, maar dikker en minder vloeibaar worden zoals stroop. Dikke, zware olie belast de accu en startmotor meer, waardoor de wagen ook minder vlot zal starten. Lichte en vloeibare olie bereikt ook vlotter alle zones van de motor, waardoor deze minder snel zullen slijten. Daarom is het noodzakelijk om de motorolie en ook de oliefilter regelmatig te laten vervangen.


Kijk in uw onderhoudsboekje of vraag uw garagist om raad wanneer u niet zeker bent wanneer dit moet gebeuren. Want het type motor en het modeljaar van uw wagen bepalen de onderhoudsintervallen.


Uw motorolie heeft ook nog andere functies: hij helpt om de motor af te koelen, het oliecircuit schoon te houden en corrosie tegen te gaan.

Het oliepeil nakijken kan je makkelijk zelf doen door de peilstaaf uit de motor te halen en het niveau af te lezen. Je wagen moet hiervoor horizontaal staan en de motor moet koud zijn. Als het niveau zich onder het minimum bevindt, kan je olie bijvullen. 

Maar let erop, ook een teveel aan olie is schadelijk voor de motor. 


Motorolie bijvullen?

Soms moet je motorolie al voor je eerstvolgende onderhoudsbeurt worden bijgevuld. Maak online een afspraak en kom langs voor een check-up.

>> Maak een afspraak


SOORTEN MOTOROLIE


Er zijn 2 verschillende soorten motorolie: minerale en synthetische. De beide soorten worden verschillend geproduceerd. Beide soorten dienen ook specifiek gebruikt te worden. Minerale motorolie ontstaat door het destilleren van ruwe aardolie. Onder normale omstandigheden is dit type motorolie een aangewezen keuze. Synthetische motorolie ontstaat uit een petrochemisch proces. Onder de synthetische oliën maakt men nog de indeling tussen semi- en volsynthetische olie.


De synthetische olie heeft meerdere voordelen ten opzicht van de minerale. Deze olie smeert heel grondig, ook onder uitzonderlijke weersomstandigheden. Wat dus betekent dat je bij koud weer, ook nog vlot zal kunnen starten. De synthetische motorolie kent ook een langere levensduur, de olie moet dus minder regelmatig ververst worden. Een beperking bij dit soort olie, is dat hij enkel aangewezen is bij moderne motortypes. Er is een grote verscheidenheid in soorten synthetische oliën en die is vaak merkgebonden. Oliën verschillen trouwens onderling door de toegevoegde additieven die er door de fabrikant worden ingedaan op vraag van de constructeur.


Moderne wagens hebben lange onderhoudsintervallen. Maar voor motorolie zijn die intervallen eigenlijk te groot. Daarom is het aangewezen om regelmatig zelf een check-up uit te voeren, of naar uw Midas-garagist te gaan zodat hij de juiste soort olie kan aanvullen. Midas biedt u een uitgebreid gamma ORIGIN'ALL oliën, die perfect beantwoorden aan de door de constructeur opgelegde normen.


Bereken zelf de prijs van jouw onderhoud

Terug naar Prestatie Onderhoud

Terug naar Deskundig advies Onderhoud