TEST JOUW REMMEN!


Veel bestuurders denken dat ze kunnen besparen door lang met dezelfde remvloeistof te blijven rijden. Maar wist je dat het vervangen van de remvloeistof een grote invloed heeft op de veiligheid van jouw wagen? Dringend tijd voor een woordje uitleg.


WAARVOOR DIENT REMVLOEISTOF?


Remvloeistof is essentieel voor de goede werking van het hydraulisch remsysteem, een van de meest cruciale onderdelen van elke wagen. De remvloeistof zorgt voor het overbrengen van de remkracht naar de wielen. Zelfs als de remblokken, -schoenen, -schijven en -trommels tip-top in orde zijn, zal de wagen niet altijd optimaal remmen als de remvloeistof niet in een goede staat verkeert. Dit is zo wanneer je veelvuldig moet remmen tijdens een afdaling, en de remmen extra warm worden.


REMSLIJTAGE


Zoals alle onderdelen van de auto zijn ook de verschillende onderdelen van het remsysteem onderhevig aan slijtage. Dat geldt bovendien ook voor de remvloeistof. Die vloeistof houdt vocht vast, dat bij te hoge temperaturen verdampt. Op die manier ontstaan luchtbellen in de remvloeistof. Daarom raden alle experts aan om het remsysteem regelmatig te laten controleren, en om de remvloeistof minstens om de twee jaar volledig te laten verversen.


"Om een goede werking te garanderen, moet het kookpunt van de remvloeistof optimaal zijn."


WAT JE ZELF KAN DOEN


Het peil van jouw remvloeistof controleren of bijvullen, dat kan je misschien zelf nog wel. Maar om een goede werking te garanderen, moet het kookpunt van de remvloeistof optimaal zijn. En dat is iets wat jouw Midas-garagist beter kan inschatten. Ook lekken of vormen van slijtage merkt hij sneller op. Bovendien is het ook veiliger om jouw garagist regelmatig een controle te laten uitvoeren. Remvloeistof is immers een heel agressief product. Het kan de lak van jouw koetswerklak ernstig beschadigen.


TE ONTHOUDEN …


Remvloeistof moet elke 2 à 4 jaar vervangen worden. Het is ook nuttig te weten welk soort vloeistof jouw wagen bevat, zodat altijd hetzelfde middel wordt gebruikt. Het vervangen van de remvloeistof gebeurt altijd als laatste stap in de controle van het remsysteem. Jouw garagist beschikt over aangepast controlemateriaal om het kookpunt te meten van de remvloeistof (min. 165°).


Terug naar Prestatie Remmen

Terug naar Deskundig advies Remmen