VERMIJD AQUAPLANING DOOR CORRECT TE RIJDEN EN TE REMMEN


Bij hevige regen kunnen de profielen van de banden het water niet tijdig afvoeren, en gaan de banden als het ware drijven op een dunne laag water. Ze glijden weg over een film van water. Dit fenomeen noemt men aquaplaning. Verkeersongelukken door aquaplaning komen helaas dikwijls voor in de herfst en winter. Midas wil je veilig door de natte of bevroren wegen loodsen en daartoe enkele tips meegeven.


VEILIG WEGGEDRAG VERMIJDT AQUAPLANING


Bij het optrekken in extreem gladde omstandigheden of sneeuw is het cruciaal om geleidelijk op te trekken om het risico op doorslippen te voorkomen. Als jouw banden toch zouden gaan doorslippen, is het beter om naar tweede versnelling door te schakelen om zo de druk op de banden te verminderen.

Denk er bij regenweer aan om gedurende het eerste halfuur extra voorzichtig te rijden. De eerste regen is namelijk altijd het gevaarlijkst, omdat die samen met de modder en olie van op de weg een spekgladde laag vormt.

Snelheid speelt natuurlijk ook een grote rol bij aquaplaning. Hoe sneller je rijdt, hoe meer water jouw banden moeten afvoeren. Rij dus trager dan normaal, en begin vroeger dan normaal af te remmen. Bij een nat wegdek is de remafstand maar liefst twee tot drie keer zo lang. Hou daarom voor jouw veiligheid, extra afstand van jouw voorganger wanneer het regent. En verminder ook jouw snelheid.


CORRECT REMMEN VERMIJDT AQUAPLANING


Bij hevige regen of sneeuw is het beter af te remmen op de motor dan bruusk en stevig het rempedaal in te drukken. Als je een helling neemt, is het bij gladde omstandigheden beter over te schakelen naar een hogere versnelling om doorslippen te voorkomen. En bij het afdalen van een helling, is het dan weer beter naar een lagere versnelling te schakelen om te vermijden dat de wielen blokkeren en de banden gaan glijden. Bij het nemen van een bocht bij regenweer is het veiliger om al vroeger dan normaal af te remmen, en ook hier is het weer aangeraden af te remmen op de motor. Indien mogelijk vermijd al te diepe plassen.

Een goede werking van het remsysteem is levensnoodzakelijk voor de veiligheid van je én van jouw passagiers. Remblokken, remschijven, remschoenen, remklauwen en hydraulische onderdelen slijten af omdat ze continu worden gebruikt. Daarom raadt Midas je aan om het remsysteem regelmatig te laten controleren.


Vraag een diagnose aan

Verhoog de veiligheid van jezelf en je passagiers: zorg dat alle onderdelen van je remsysteem in goede staat zijn. Maak online een afspraak.

>> Maak een afspraak


DAMAGE CONTROL BIJ AQUAPLANING


Wat kan je nu doen als je toch aquaplaning voor hebt?

Ga niet bruusk remmen. Ga zeker niet pompend remmen als je over ABS beschikt. Los liever gas zonder daarbij de koppeling te lossen en tracht op de motor af te remmen.

Blijf hierbij sturen in de juiste richting door te kijken in de richting waar je naartoe wilt. Kijk dus nooit naar een hindernis, tegenligger, of de zijkant van de baan.


Terug naar Prestatie Remmen

Terug naar Deskundig advies Remmen