VLOT DE WINTER DOOR MET DEZE SLIMME WINTERTIPS


Heeft Koning Winter toegeslagen en moet u toch met de wagen de weg op, wees dan op uw hoede. Misschien bent u vóór de eerste winterprik al langsgeweest bij Midas voor een wintercheck van uw auto? Perfect! Als u onderstaande wintertips ook nog eens opvolgt, dan bent u helemaal voorbereid om de winter te lijf te gaan.


Wat u zelf kan doen …


1. Vul de ruitenwisservloeistof bij

Gebruik de zomervloeistof in het ruitenwisserreservoir volledig op. Voor de winter gebruikt u beter een speciale vloeistof die niet snel bevriest: dit is kant-en-klare vloeistof met wat antivries. Zorg ervoor dat het reservoir volledig vol is, en vul tussendoor voldoende bij.

Tip: Bij extreme koude kan de ruitenwisservloeistof bevroren zijn. Gebruik in dit geval niet te veel de ruitenwissers anders wordt uw ruit veel te vuil.


2. Controleer uw koelvloeistof

De koelvloeistof in de motor wordt gebruikt om de overtollige warmte af te voeren. Op het reservoir leest u af of het niveau hoog genoeg is. Met een antivriesmeter controleert u of de vloeistof voldoende beschermd is tegen vorst. Pas op, want bevroren koelvloeistof kan leiden tot serieuze motorschade.

Tip: controleer de koelvloeistof alleen bij een koude motor! Anders kan dit leiden tot ernstige brandwonden.


3. Hou het oliepeil van uw wagen in het oog

Buitensporig olieverbruik kan wijzen op lekkage of slijtage. Daarom kunt u het oliepeil best regelmatig controleren. Doe dat als de motor koud is. Veeg de peilstok voor het peilen eerst goed schoon, stop hem terug en haal hem er dan weer uit om hem af te lezen. Het olieniveau moet tussen de 2 indicatoren in staan. Is het tijd voor een olieverversing? Check onze onderhoudsforfaits.


4. Meet de bandenspanning

De juiste spanning van de autobanden zorgt voor meer rijcomfort en een betere wegligging. Bovendien wordt uw remweg korter, verslijten uw banden minder en verbruikt u minder brandstof. Controleer dus geregeld uw bandenspanning en check ondertussen ook uw profieldiepte. Een goed profiel is van belang om genoeg water en vuil te kunnen afvoeren en een goede grip te behouden op het wegdek.


5. Laat uw airconditioning nazien

Het aircosysteem van uw auto gebruikt u niet alleen in de zomer. U kan er ook uw voorruit sneller mee ontwasemen in de winter. Een regelmatig nazicht beperkt de kans op defecten, en dus ook uw uitgaven.


6. Controleer uw ruitenwissers

Dalende temperaturen zorgen ervoor dat het rubber van uw ruitenwissers harder wordt, zeker als die ruitenwissers verouderd zijn. Maken ze strepen of laten ze een waas achter? Maakt het rubber een schurend geluid of komen er delen los? Dan zijn ze dringend toe aan vervanging.

Tip: Staat uw auto ’s nachts buiten of moet u lang parkeren terwijl het vriest of sneeuwt? Dan kunt u maar beter de ruitenwissers omhoog zetten. 


7. Gebruik de handrem wat minder

Uw handrem kan vastvriezen. Maak er daarom bij het parkeren geen gebruik van, maar zet uw auto in een versnelling. Staat de auto op een helling met de neus omlaag? Gebruik dan de achteruitversnelling en draai de voorwielen altijd richting de stoep.

Opgelet: Let op dat u bij het starten de koppeling induwt. Staat u geparkeerd op een helling, gebruik dan tijdelijk de handrem, om te voorkomen dat het voertuig naar beneden rolt.


8. Zorg voor een ijskrabber of ruitenspray

Maak voor uw vertrek altijd alle ruiten ijsvrij. En vergeet ook de buitenspiegels niet. Wist u dat u een verkeersboete kan krijgen voor een raam met slecht zicht? Zorg dus voor een goede ijskrabber of een ruitenspray met antivries. 

Tip: Ontdooi nooit de ruiten door er warm water overheen te gooien. Uw raam kan hierdoor barsten.


9. Geef uw auto af en toe een wasbeurt

Wist u dat het strooizout soms het metaal van uw carrosserie, het onderstel en de velgen aantast, waardoor die gaan roesten? Een goede wasbeurt (en waxbeurt) na vrieskou en sneeuw is aan te raden. 

Enkele van deze checks kan u makkelijk zelf doen. Wilt u toch liever het advies op maat of de service van een expert? Vraag raad aan uw Midas-vakman


Bereken zelf de prijs van jouw onderhoud

Terug naar Prestatie Onderhoud

Terug naar Deskundig advies Onderhoud