webp

Deskundig Advies

webp

6 PREVENTIETIPS VOOR EEN 'FITTE' WAGEN TIJDENS DE WINTER


Vermijd autopanne: controleer uw auto preventief om de meest voorkomende winterproblemen te vermijden.


PREVENTIEVE MAATREGELEN VOORKOMEN AUTOPECH IN DE WINTER


Met koude temperaturen en mogelijk ook ijs, sneeuw en ijzel voor de boeg, willen de Midas‐garagisten u aanraden om uw auto winterklaar te maken. Want een paar preventieve maatregelen kunnen autopech in de winter voorkomen. De meest voorkomende wagenproblemen hebben te maken met de batterij, banden, brandstoffilter of airco. Ook het zicht binnen in de wagen is vaak een pijnpunt.

U kan bij de Midas‐vakman terecht voor een controle van deze punten, die vaak gratis is. Wanneer een vervanging of reparatie nodig is, gebeurt dit op basis van een duidelijke offerte met transparante, correcte prijs. Wie volledig zeker wil zijn een auto in goede staat te hebben voor de winter, gaat best langs Midas voor een compleet onderhoud.


PREVENTIETIP NUMMER 1: DE JUISTE BANDEN ZORGEN VOOR BETERE GRIP


Als het kwik onder de 7 graden zakt, laat u best winterbanden monteren op de wagen. Een klein geheugensteuntje: dit valt jaarlijks ongeveer samen met de verandering van het zomeruur naar het winteruur. 


Winterbanden zijn speciaal ontworpen om optimaal te presteren bij lagere temperaturen en in winterse omstandigheden. Ze zijn gemaakt van een zachtere rubbersoort dan doorsnee banden en ook voorzien van zogeheten lamellen. Hierdoor hebben ze meer grip op natte, besneeuwde of bevroren wegen. Winterbanden zijn makkelijk te herkennen aan hun logo in de vorm van een berg met daarin een sneeuwvlok. 


Niet alleen bij sneeuw maar ook als het regent, geven ze meer grip op de baan en is er een kortere remweg van 4,6 meter en tot 25 % beter weggedrag in bochten.


PREVENTIETIP NUMMER 2: CONTROLE VAN DE BATTERIJ VERMIJDT UITVAL


Een veel voorkomend defect in de winter is de platte autobatterij. Een groot probleem want tegenwoordig is de batterij veel meer dan een starthulp. Weetje: hedendaagse auto's bestaan voor 40 % uit elektronische componenten. Al die onderdelen zijn rechtstreeks afhankelijk van de staat van de batterij.


PREVENTIETIP NUMMER 3: WATER IN DE BRANDSTOFFILTER KAN LEIDEN TOT PANNE


Ook defecten met de brandstoffilter komen veel voor tijdens de winterperiode. Water in de brandstoffilter geeft problemen in de wintermaanden. Er is risico op het bevriezen van dat water en bacterievorming. Daarom is het belangrijk de brandstoffilter en eventuele aanwezigheid van water, te laten nakijken voor de winter begint.


PREVENTIETIP NUMMER 4: ZORG VOOR GOED ZICHT


Een verminderd zicht in de wagen zorgt niet alleen voor ongemakken tijdens het rijden maar verhoogt direct het risico op ongevallen. 


Enkele preventieve tips om maximaal het oog op de baan te bewaren:


  • Maak uw ruiten & dak sneeuwvrij: Veel Belgen weten niet dat het verplicht is autoruiten ijsvrij te maken en ook sneeuw van het dak van de auto te verwijderen. Til de ruitenwissers voorzichtig op zodat eventuele bevroren rubberen wisserbladen niet beschadigd geraken. Een goede ijskrabber in de wagen klaart de klus op 1-2-3.


  • De ruitenwissers en vooral het rubber zelf hebben ook meer te lijden onder het extreme weer. Een simpel nazicht en eventuele vervanging kan vermijden dat u tijdens een stortbui niets meer ziet.


  • Zorg voor sproeivloeistof met antivries: er is een sproeivloeistof per seizoen. In de winter gebruikt u best sproeivloeistof met antivries. Dit helpt voorkomen dat de vloeistof aanvriest op de ramen, maar - nog belangrijker - dat het water in het reservoir en de leidingen niet bevriest. Dat kan leiden tot uitval van de sproei-installatie en kapotgevroren leidingen. Vermijd wel ruitenwisservloeistof op basis van methanol: dit is schadelijk voor het milieu.


  • Spiegels en ramen: zorg ervoor dat de verwarmingselementen goed werken zodat niet alleen de spiegels en ramen sneller ontdooien maar ook condens snel wegtrekt. Voorzie een handig zeemvel of handdoek in de wagen om condens snel weg te werken.


PREVENTIETIP NUMMER 5: OOK IN DE WINTER HELPT DE AIRCO


Het aircosysteem is de beste manier om je ruiten efficiënt te ontwasemen. Ga de werking van de airco dus tijdig na om aangedampte ruiten te vermijden.


PREVENTIETIP NUMMER 6: VERGEET DE ANTIVRIES NIET


Ververs de antivriesvloeistof regelmatig, op basis van het advies van uw autoconstructeur. Zorg ervoor dat er genoeg vloeistof aanwezig is. Bij gebrek aan antivries is er een groter risico op het stukgaan van de motor waardoor u plots in panne kan staan. Laat preventief elke winter de hoeveelheden controleren.


CONTROLES OM DE WINTER PANNEVRIJ DOOR TE KOMEN


U kan bij uw Midas-garage terecht om uw auto op deze punten te laten nakijken. Voor of tijdens de winter adviseren we u een grondige wintercheck, die bestaat uit 50 autocontroles. Wie echt zeker wil zijn dat de auto in goede staat is voor de winter, kan ook voor het volledige onderhoud kiezen. Is er een vervanging of reparatie nodig is? Dan gebeurt dit op basis van een duidelijke offerte met transparante, correcte prijs.